Japan, heel erg ontzettend veel bedankt
Door: Maarten
Blijf op de hoogte en volg Maarten
19 Oktober 2018 | Japan, Tokio
Dinsdags na het ontbijt de taxi gepakt om tijdig de lokale trein naar Matsumoto te pakken. De rit duurde circa een uur, al razend door de dalen en valleien van de Japanse Alpen. Geen straf met enkele besneeuwde bergtoppen in de verte. Volgens programma hebben we in Matsumoto het kasteel bezocht: Matsumoto Castle. Het kasteel heeft de bijnaam Het Kraaiennest vanwege de zwarte kleur. Het kasteel is minder imposant als dat van Himeji, maar van binnen wel interessanter doordat een expositie was. Eenmaal buiten het kasteel kwamen we de rest van onze groep tegen, die 2 uur later vertrokken waren. Ons groepje had unaniem besloten eerder te vertrekken om Iers meer tijd in Tokyo te hebben. Vanuit Matsumoto reden we naar Nagano, bekend vanwege de Olympische Winterspelen van 1998. Van daaruit de Shinkansen genomen Nasr Tokyo met - voor jan doedel - gereserveerde kaartjes aan de linkerzijde. Ons was verteld dat Mt. Fuji aan de linkerkant bij goed weer zichtbaar zou kunnen zijn. Nou was het weer na Nagano erg betrokken en zaten we ook nog es niet op het desbetreffende Shinkansen-traject... Fuji was bepaald niet in de buurt.
Een goed uur rijden alvorens de eerste voorsteden van Tokyo opdoemden. Naarmate we dichterbij het centrum kwamen hoe hoger de bouwwerken. Op Tokyo Centraal een andere lijn gepakt die onderhand voor de deur van ons hotel stopte. Gelukkig waren de koffers er al, dus even inchecken, opfrissen na een nacht in een primitievere leefomgeving, omkleden en hapje eten. We hebben niet te moeilijk gedaan, Tokyo is bezaaid met goede eetgelegenheden. Het restaurant aan de overkant van ons hotel had ontzettend lekkere sashimi, alleen bestellen c.q. uitleggen wat je wil in het Engels is toch vrij lastig. Volgens Japans gebruik deel je je eten, dus 6 dezelfde bestellingen is voor hen zeer vreemd. In de avond zouden we karaoke gaan doen, maar helaas was er 1 niet fit. Van uitstel komt afstel zegt men en dat klopt in dit geval. Een kort bezoekje aan de pachinko hal, de Japanse versie van een gokhal, naast ons hotel leverde al bijna gehoorschade op. Wat een pleurisherrie!
De eerste volle dag Tokyo nuttig besteed. Eerst in de buurt van station Harajuku een goed ontbijtje gescoord en daarna doen winkelstraten gewandeld om via een omweg terug te keren bij Harajuku Station. Bij de station heb je goed uitzicht op het oude zwemstadion van Olympische Spelen van 1964. In het naastgelegen Yoyogi Park bevindt zich de Meiji Tempel. Op de weg er naartoe kwamen we enkel traditioneel geklede jongetjes tegen. Een vader van een passerend gezin sprak ons geïnteresseerd aan waar we vandaan kwamen en zo, toen wij vroegen waarom hun zoontje zo prachtig gekleed rondliep vertelde hij dat z’n zoon 5 jaar geworden was en dat een bezoek aan deze tempel bij de ceremonie hoorde. Vader en moeder en moeder waren ook netjes in jurk en pak, verder liep er een huisfotograaf mee. Het maakte het voor mij ook makkelijker om een aantal, zeg maar gerust veel, foto’s te maken. Op het complex voltrokken er meerdere ceremonies, ook ouders met pasgeborene en opa en oma erbij. Het feit dat deze vader ons aansprak en dit vertelde gaf enorm veel cachet aan dit bezoek aan Meiji. Een extra hoogtepuntje.
Vervolgens een kort ritje met de trein voor een bezoek aan de Tokyo Metropolitan Governmental Building. Dit is een overheidsgebouw met 2 hoge torens, waarvan er één deze dag pengesteld was voor toeristen. Met een lift werden we razendsnel naar de 45e verdieping gebracht. Vanaf deze verdieping heb je uitzicht over de stad. Hier zie je hoe immens groot de stad is, in elke windrichting tot aan de horizon bebouwing. De beste view had je vanuit een restaurant die je alleen kon bezoeken als je iets nuttigde, omdat het lunchtijd was hebben we dat aanbod maar aangenomen. Vanaf deze plek heb je het beste zicht op de Tokyo Sky Tree, welke lijkt op de Eiffeltoren.
Eenmaal beneden rustig aan een stukje gewandeld richting één van ‘s werelds beroemdste kruispunten: Shibuya Crossing met een zebrapad overdwars. Hier waren we rond schemering, met de neonreclame een heel mooi gezicht. Zelf moesten we net als alle toeristen met camera in de aanslag oversteken, anders ben je er niet geweest. Aan de overkant was een winkelcentrum waar je boven op een balkon het tafereel van bovenaf kon zien. Vreemd genoeg lijkt het van bovenaf veel minder druk dan als je er zelf middenin loopt.
Nabij het kruispunt een restaurantje gevonden waar je zelf je eten moest klaarmaken. De meesten hadden yakisoba, gebakken noedels. Na het avondeten splitste ons groepje, de helft richting hotel/bar. De andere terug naar Tokyo Metropolitan Governmental Building. Eventjes terug voor Tokyo by night. Echt schitterend al die lichtjes. Vanuit het restaurant met een Japans whisky’tje genoten van het uitzicht.
Donderdag besloten we de stad te verlaten, een treinreisje naar Takaosanguchi voor een bergwandelingetje naar de top van Mt. Takao op 599 meter. Bij goed weer zouden we Mount Fuji kunnen zien, maar het was bovenop heel erg betrokken, dus de berg was foe...... Op de top waren veel schoolklassen, allen aan het lunchen. Heel grappig gezicht om ze allemaal in hun uniformpjes te zien, compleet met dezelfde kleur petjes. Één klein meisje durfde het gesprek aan te gaan, verder dan Hello kwam ze niet, maar het was zo aandoenlijk. Een oudere man begon ook een gesprekje. Fotoboekjes met alle buitenlanders die hij naar Mt. Takao had begeleid werd tevoorschijn getoverd. Hoe kom je van zo’n gesprek af?